Shop

Calogiuri

Calogiuri

Vidundermidlet Vincotto

Vincotto er kogt druemost, der oprindeligt blev brugt som krydderi i de syditalienske bønders landkøkken og til at helbrede en spirende forkølelse. I dag udgør Vincotto en spændende ingrediens i det kreative køkken, der kan bruges til både and og ananas.

Most af kogt vin

Den syditalienske region Puglia er Italiens største producent af vin og er især kendt for vine baseret på druerne Primitivo, Negroamaro og Malvasia Nera. I Lecce-området var det i gamle dage tradition, at bønderne gemte mosten fra druerne til madlavning, efter de havde presset druerne til de lokale vine. Mosten blev kaldt Vincotto, som direkte oversat betyder ”kogt vin”. For bønderne var det en dyrebar most, der blev brugt som krydderi i madlavningen, og som også kunne helbrede vinterens forkølelser, når den blev drukket varm.

Vincotto siden 1825

I den lille by Lizzanello udenfor Lecce ligger familiefirmaet Calogiuri, der har fremstillet den kogte druemost i flere generationer. Firmaet blev grundlagt i 1825, og mosten fremstilles i dag stadig efter de gamle (og hemmelige) opskrifter, der har deres rødder i den lokale kultur. Derfor kalder Calogiuri sin Vincotto for ”Originale”, men Vincotto er en generel betegnelse, der ikke er knyttet til én bestemt producent, og andre producenter fremstiller mosten på andre måder. Selvom metoden er hemmelig, så er Calogiuris originale opskrift ret simpel: Druerne Negroamaro og Malvasia Nera plukkes, efter de har tørret naturligt på vinstokkene i 30 dage, og de koges derefter langsomt i 24 timer. Saften bliver reduceret til en femtedel af den oprindelige volumen og lagres i egetræsfade i fire år sammen med noget af den oprindelige most. Resultatet er en fløjlsagtig sauce uden tilsat alkohol, sukker, kunstige farvestoffer eller konserveringsmidler.

Smagsgiver til alle slags retter og desserte

Mosten bruges som smagsgiver til talrige retter og sammenlignes ofte med balsamico-eddike, men faktisk er Vincotto mere alsidig, fordi den beholder sødmen og duftene fra de ældste vinstokke.
Den originale Vincotto er velegnet til forretter og salater eller på kød (f.eks. pancetta eller vildt) og ovnbagte rodfrugter, men er også god til frugtsalater og desserter. Prøv at blande en spiseskefuld Vincotto sammen med yoghurt, frugt og hakkede mandler eller hæld Vincotto ud over vaniljeis, ferskner og pærer. Vincotto findes i flere varianter, bl.a. med smag af hindbær eller figen eller med chokoladesmag, der blot består af druemost og kakao. En flydende og frydefuld eliksir, der naturligvis giver søde pift til desserter eller frisk frugt som ananas og jordbær, men som også smager overraskende godt sammen med stærk gedeost!

Se hele vores sortiment

Gastro-shoppen

Kig og køb!

Gastro-Imports webshop