Shop

Fattorie Giacobazzi

Fattorie Giacobazzi

Aceto balsamico: De mørke, magiske dråber

Vineddiken Aceto Balsamico Tradizionale fra den italienske by Modena kan dateres tilbage til 1045, men det var først i 1980’erne, at produktet blev berømt udenfor de lokale køkkener i Emilia Romagna-regionen. I dag er de gyldne dråber et af det italienske køkkens primære produkter.

Aceto balsamico i fem generationer

Familien bag Fattorie Giacobazzi havde skabt aceto balsamico til eget brug efter de klassiske traditioner i fem generationer før moderen Mirella og hendes tre sønner, Angelo, Leonardo og Roberto, formelt etablerede deres virksomhed i 1988, så de kunne nå et større publikum. De holder til i Nonantola i Modena-provinsen og har flere mærker og produktlinjer. Vi fører varemærkerne Fattorie Giacobazzi og Nonna Carlotta.

Oprindelsen er knyttet til Modena-området

Aceto Balsamico Tradizionale fremstilles af hvidvinsdruerne Trebbiano og Lambrusco, der bliver presset, filtreret og kogt ind til druemost under åben himmel og under åben ild.
Når mosten reduceres og koncentreres, begynder sukkeret at karamellisere, og mosten får den umiskendelige mørke farve. Aceto Balsamico Tradizionale er DOP-mærket. Det betyder, at producenterne skal overholde en række strenge produktionskrav, og at produktet kun kan fremstilles i det afgrænsede område i Modena-provinsen. Området har en rig og frugtbar jord, med Appenninerne på den ene side og havet på den anden side. Området har ekstremt kolde vintre, meget varme somre og en konstant høj luftfugtighed. Det giver druerne optimale vækstbetingelser; de vokser langsommere, er længere tid om at modne og bliver høstet langt senere, faktisk så sent som muligt.

To varianter: 12 eller 25 år

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP findes i to varianter:

  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP med påskriften Affinato.
     En hvid top indikerer, at eddiken er lagret i mindst 12 år.
  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP med påskriften Extra vecchio (ekstra gammel).
    En gylden hætte indikerer, at den er lagret i mindst 25 år.

Det originale produkt

Aceto Balsamico Tradizionale lagres i tønder af forskellige træsorter (f.eks. kastanjetræ, kirsebærtræ og egetræ), og i varierende størrelser (store tønder i starten og mindre tønder, efterhånden som væsken fordamper). Processen bidrager til at give eddiken farve, karakter og smag.
Der er kun tale om det originale traditionelle produkt, hvis der står Aceto Tradizionale Balsamico di Modena på den lille buttede flaske.

Flere varianter - lageret i kortere tid

Der findes andre udgaver af Aceto Balsamico, der er helt eller delvist industrielt fremstillede, og som er lagret i kortere tid - f.eks. tre, fem eller otte år. Det er gode produkter til daglig brug, men Aceto Balsamico Tradizionale er mere tyktflydende end en helt eller delvist industrifremstillet Balsamico, og har desuden en mere nuanceret smag.

Vinblade indikerer kvalitetsniveauet

For at vejlede forbrugerne, så de bedre kan kende forskel på de forskellige produkter i handlen, har konsortiet bag Aceto Balsamico udviklet et system, der indikerer de forskellige kvalitetsniveauer:

  • 1 vinblad (rød etiket): Ung i duft og konsistens, markant syrlighed
  • 2 vinblade (sølvfarvet etiket): Afrundet, fyldig smag. Kraftig, men afbalanceret
  • 3 vinblade (guldfarvet etiket): Fyldig, harmonisk smag. Kraftig eftersmag, intens duft
  • 4 vinblade (sort etiket): Enestående, fyldig intens smag. Tyktflydende, delikat
Se hele vores sortiment

Gastro-shoppen

Kig og køb!

Gastro-Imports webshop