Quesos Argudo

Spanske gedefriskoste

Det lille specialiserede gedeostemejeri er blevet lidt af en fanebærer for den andalusiske ostetradition, men faktisk startede det lille familiemejeri sin rejse 1000 km mod nord, nærmere bestemt i Girona i Catalonien. 

Malaga-provinsen er det sted i Europa, hvor der findes allerflest geder, og af samme årsag er Andalusien også stedet, hvor der produceres suverænt mest gedeost. Grundlæggeren Pere Argudo har været en dedikeret del af ostens verden siden 1975, hvor han i en ung alder begyndte at arbejde ud fra traditionelle håndværksteknikker, som stadig influerer mejeriets arbejdsgang den dag i dag.

Tradition med et twist

Queso Argudos grundlægger Pere Argudo har været en dedikeret del af ostens verden siden 1975, hvor han i en ganske ung alder begyndte at arbejde ud fra traditionelle håndværksteknikker, som stadig influerer mejeriets arbejdsgang den dag i dag.

I 1980’erne var det lille mejeri med til at genoplive den næsten uddøde produktion af den traditionelle catalanske ost Garrotxa, og blev nogle af de første til at fremstille den efter de dengang nyindførte krav til sundhed, hygiejne og produktion. 

I dag fremstiller Quesos Argudo fortsat den originale Garrotxa, bare under navnet Gris de Montaña, da man ikke længere kan kalde den ved sit ”rigtige” navn, fordi man ikke har hjemme i Catalonien.

Gedemekkaet Malaga

I 2014 flyttede Pere Argudo familien og mejeriet til Malaga pga. de store mængder og den høje kvalitet af gedemælk fra den berømte lokale gederace. Faktisk er Malaga-provinsen det sted i Europa, hvor der findes allerflest geder, og af samme årsag er Andalusien også stedet, hvor der produceres suverænt mest gedeost. Familien Argudo behandler op mod 6000 liter gedemælk om dagen til produktionen af deres helt særlige håndværksoste.

Quesos Argudos oste