Shop

Roquefort Carles

Roquefort Carles

Den eksklusive franske fåreost

Selvom den franske fåreost Roquefort er en kendt og elsket blåskimmelost med en lang historie bag sig og en stor fanskare, findes der kun syv producenter, som stadig fremstiller den. Én af dem er Roquefort Carles.

Oste modnes i naturskabte grotter

Osten Roquefort er opkaldt efter byen Roquefort-sur-Soulzon i Sydfrankrig. Det er en lillebitte landsby med få indbyggere, hvor mange af områdets beboere i generationer har arbejdet med den lokale stolthed: Roquefort.
I byen finder man klippen Combalou, hvor store, imponerende naturskabte grotter – som er tre kilometer lange og 300 meter brede - giver optimale betingelser for at modne blåskimmelosten.

Beskyttet lokal oprindelse i Roquefort

Roquefort var den første franske ost, der fik en beskyttet betegnelse. Det skete allerede i 1925, og i dag er det EU-betegnelsen AOP, der værner om oprindelsen. Ifølge forskrifterne skal ostene fremstilles af lokal råmælk fra fåreracen Lacuna og modne i byens grotter, hvor de modner naturligt på træhylder i mindst to uger for at udvikle skimmel under en konstant temperatur på 8-10˚ C. Ostene ventileres af den luft, der kommer ind gennem klippespalterne (de såkaldte fleurines), og som ostemesteren kan regulere ved at åbne/lukke træskodderne. Ostene pakkes ind i folie, hvor modningen stoppes, mens de lagrer yderligere, og hvor smagen udvikles. Det er en fremstillings-proces, der er mindst 90 dage undervejs.

Tak til den forelskede fårehyrde

Historien om Roquefort kan dateres flere århundreder tilbage. Legenden siger, at osten kom til verden ved et tilfælde, fordi en forelsket fårehyrde glemte sit brød med fåreost i en af grotterne, da han fik øje på sin udkårne. Da han kom i tanke om sin mad og vendte tilbage efter mange dage, var den blevet blå af den mug, som brødet havde udviklet. Men han satte alligevel tænderne i den – og en ny nydelse var hermed skabt.

Rødhætte med Roquefort i kurven

Historien bag Huset Carles er knap så lang, men stadig imponerende: Firmaet blev grundlagt i 1927 af Delphines farfar, François. Da han var barn, elskede han at lytte til sin egen bedstemors eventyr, bl.a. klassikeren om Rødhætte. Med tiden skabte han sin egen version af historien, hvor Rødhætte havde hans yndlingsost Roquefort med i kurven til bedstemor, og han skabte dermed mærket Chaperon Rouge (Rødhætte) til sin egen ost – derfor bærer Carles’ logo også en tegning af Rødhætte og ulven.

Traditionsrigt håndværk i tre generationer

François’ søn Jacques overtog ledelsen af Huset Carles i 1957, og siden 1997 har Jacques’ datter Delphine stået i spidsen for livsværket. Familien har deres eget mejeri, hvor de bearbejder fåremælken, og hun fortsætter de traditioner og arbejdsgange, som hendes bedstefar grundlagde, så alt foregår stadig i hånden: Deres penicillium roqueforti (skimmel) udvikles på brød i grotten, og pulveret herfra blandes sammen med ostemassen, som omrøres ved håndkraft. Ostene drænes og vendes – også i hånden – tre gange dagligt i tre dage på egetræshylderne i grotterne, hvorpå de så modnes. At skabe en ægte Roquefort tager som nævnt mindst 90 dage - et håndværk, der er værd at vente på og værne om!

 

Se hele vores sortiment

Gastro-shoppen

Kig og køb!

Gastro-Imports webshop