Shop

Yurrita

Yurrita

Tun og ansjoser - havets håndværk

Hos familiefirmaet Yurrita i Biscayabugten finder man ikke masseproduktion og hovedløst fiskeri. Man fortsætter i stedet 150 års traditioner, hvor man fanger og bearbejder ansjoser og Bonito del Norte-tun ved håndkraft.

Skabt i 1867

I 1867 skabte Don José Miguel Mauleón et lille firma i sin hjemby Mutriko, en lille fiskerlandsby ud til Biscayabugten i det spanske Baskerland. Han begyndte at sælge marinerede og saltede fisk og åbnede sit første lille produktionssted i stueetagen af et hus, som tilhørte familien Yurrita.
Skæbnen ville, at Don José Miguels datter Francisca med tiden giftede sig ind i Yurrita-familien, og dermed blev familiefirmanavnet Yurrita skabt. Et navn, en tradition og en erfaring, der nu fortsætter i femte generation.

Da heste og hænder var den bedste arbejdskraft

Dengang Yurrita blev grundlagt, var hestevogne det foretrukne transportmiddel, og hænderne var den bedste arbejdskraft. Og sådan er det stadig, 150 år efter.  Altså, hestene er naturligvis blevet udskiftet, men de erfarne hænder er stadig i fuld sving på den lille fabrik, hvor det detaljerede og krævende arbejde med at rense, filettere, dele, ordne og lægge fiskene i dåser stadig foregår manuelt. I Mutriko er bearbejdningen af fisk et erhverv, der går i arv fra generation til generation, og byens sjæl er uløseligt forbundet med havet.

Respekten for havet og håndværket

Fiskene, som Yurrita bearbejder, udvælges og købes stadig dagligt direkte ved fiskerbådene, og dermed har man formået at bevare og fastholde den helt klassiske tradition og respekt for erhvervet, som er en del af områdets DNA. Man finder ikke masseproduktion og hovedløst fiskeri, men tværtimod en medfødt respekt for det hav, der har sikret og skabt eksistensgrundlaget for mange af landsbyens familier, og som dermed har bidraget til byens overlevelse og udvikling.

Den bedste kvalitet findes i Biscayabugten

Yurritas topprodukter er Boquerones (råmarinerede ansjosfileter), saltede ansjoser og den hvide Bonito del Norte-tun, der efter den manuelle rensning og sortering lagres i spansk olivenolie. Ifølge kendere er det her i området ved den cantabriske kyst og Biscayabugten, man finder den bedste kvalitet i verden. Og så er det jo en ekstra glæde at tænke på, at fiskene fanges som en naturlig del af det økosystem, der i over 150 år har båret fiskertraditionerne frem i Biscayen. Boquerones fanges med overfladenet og Bonito-tunen fiskes med fiskestang i sommermånederne.

Ældste fiskefirma i området

Yurrita er (sammen med det andet hæderkronede fiskefirma Ortiz i samme område) den ældste fiskekonservesfabrik i Baskerlandet og blandt de ældste, stadig aktive, fødevarevirksomheder i hele Spanien. Firmaet forsynede fra starten hele Spanien, men i 1950’erne åbnede man også op for eksport til udlandet under flere brands, bl.a. Lorea, og eksporten blev en vigtig udviklingsfaktor i årene efter krigen. Man har bevaret det traditionsrige håndværk, selvom der i dag er 100 ansatte i virksomheden, og man eksporterer til over 60 lande i hele verden, heriblandt Danmark, Norge og Sverige.

Se hele vores sortiment

Gastro-shoppen

Kig og køb!

Gastro-Imports webshop