Tid til Mont d'Or
Nu er det igen blevet tid til den herlige franske sæsonost Mont d'Or, der kan nydes fra september og frem mod nytår. Osten lander den 19. september!
Nu er det igen blevet tid til den herlige franske sæsonost Mont d'Or, der kan nydes fra september og frem mod nytår. Osten lander den 19. september!
Sæsonosten fra Jurabjergene markerer efterårets komme. De frodige sommergræsgange erstattes af lune stalde og hø, og køerne producerer mindre mælk, så de gigantiske ostehjul af Comté og Gruyere erstattes af de mindre Mont d'Or-oste.
Mont d'Or er oprindelsesbeskyttet af AOP-certificeringen og må efter det strenge regelsæt kun fremstilles mellem 15. august og 15. marts. Der findes ikke mere end et par håndfulde producenter med licens til at lave osten, som udelukkende fremstilles på mælk fra racerne Montbéliarde og fransk Simmental - ligesom bl.a. Comté. Mont d'Or skal produceres i 700 meters højde eller derover.
Mont d’Or er opkaldt efter en bjergtop - det gyldne bjerg - i Jurabjergene, hvor osten produceres, på grænsen mellem Frankrig og Schweiz, og den lille ost er ikke overraskende genstand for store stridigheder mellem Frankrig og Schweiz, der naturligvis begge mener, at de er Mont d'Or-ostens ophavsfolk.
I virkeligheden er osten blevet fremstillet i adskillige årtier på begge sider af landegræsnen, ligesom at begge varianter er AOP-certificerede. Den store forskel på de to er, at osten i Schweiz typisk kendes som Vacherin, samt at man bruger pasteuriseret mælk i modsætning til franskmændenes brug af råmælk.
Bestil din Mont d'Or her