Castillo de Canena

Spansk olivenolie i absolut verdensklasse

Castillo de Canena er blandt de mest bemærkelsesværdige producenter af ekstra jomfru olivenolie i Spanien, og deres olier anses for at være blandt de allerbedste på verdensmarkedet - bl.a. i følge den anerkendte guide Flos Olei, der år efter år giver deres olier 100 ud af 100 point. Noget som også har givet Castillo de Canena en plads i Flos Olei Hall of Fame.

Castillo de Canena er en del af den positive udvikling og tilhører den nye eksklusive elite indenfor spansk ekstra jomfru olivenolie, selvom familievirksomheden faktisk har eksisteret siden 1780. Castillo de Canena er opkaldt efter familiens borg i byen Canena, der er gået i arv fra generation til generation, og nu er det søskendeparret Paco og Rosa Vañó, der fører traditionerne videre. Det gør de på deres helt egen måde. De er begge veluddannede og har haft gode karrierer i henholdsvis bankverdenen og som global marketingchef i Coca Cola, og den internationale erfaring har de taget med over i familiefirmaet, som de i dag har ansvaret for.

Olivenlunde så langt øjet rækker

Oliventræerne dækker to tredjedele af landbrugsjorden i provinsen Jaén, der er kendt som spansk olivenolies højborg. Vi er i det sydlige Spanien, i den nordøstlige del af Andalusien, som faktisk er verdens største olivenproducerende område. Alligevel var området ikke synderlig kendt for sin kvalitet, før for relativt nyligt, hvor de spanske Michelin-kokke satte standarden for madlavning internationalt og samtidig satte fokus på nogle af de bedste spanske olivenolier, bl.a. Castillo de Canenas Arbequina- og Picual-varianter.

 

En ny elite med gamle traditioner

Da søskendeparret Paco og Rosa arvede familiens borg, Castillo de Canena og den tilhørende drift af familiefirmaet, havde de nok ikke turde håbe på, at Castillo de Canena skulle blive den succeshistorie, som det er gået hen og blevet. Men skuer man bagud, er det måske ikke så overraskende endda. Lige fra start af har Paco og Rosa haft kvalitet som deres ypperste parameter, og de to søskende er selv involveret i alle processerne omkring fremstillingen af olivenolierne - lige fra dyrkningen af træerne, til udvælgelsen af frugten, høsten, presningen og tapningen. For ikke at nævne design, salg og markedsføring. Og deres engagement og innovative tanker bærer frugt. De har bl.a. lanceret den første spanske biodynamiske ekstra jomfru olivenolie. Derudover er også en egetræsrøget olivenolie føjet til sortimentet sammen med en spændende variant lagret på gamle sherryfade. Castillo de Canenas ekstra jomfru olivenolier er oftest baseret på de klassiske lokale olivensorter som Picual og Arbequina.

 

Klassikerne - Family Reserve

Castillo de Canena har to ekstra jomfru olivenolier, der må betegnes som deres signaturolier. Family Reserve kalder de dem, og de kommer i en Picual-variant og en Arbequina-variant. Begge er monovarietale olier, hvilket betyder at de er lavet på kun én olivensort.

Castillo de Canenas Family Reserve Arbequina er flot lysegrøn i farven og har en afbalanceret kompleks karakter med mange duftnoter. Man møder bl.a. friskslået græs, mandler og artiskokker i duften, mens smagsnoterne byder på friske mandler, grønne æbler, lidt bananskræl og en let peberfornemmelse samt lidt sødme. De delikate smage forbliver i munden i lang tid og fuldender oplevelsen på flot vis. 

Family Reserve Picual er en stærkere, mere intens og frugtig olivenolie, der er dyb grøn i farven med klare duftnoter af græs og hø, grønne mandler og urter. I smagen møder man klare noter af mandler, artiskok, tomatstilk og æbler med en velbalanceret bitterhed og pikant peberfornemmelse.

Nogle af Castillo de Canenas fantastiske olier

Gastrobutikken

Gå på opdagelse i vores webshop og find dine favoritter - lige fra spansk olivenolie til franske oste og græske oliven og meget mere.