Bio Sant’Anna

En perle i Parmesanland

Historien om Sant'Anna er en familiehistorie om stolthed, tradition og ansvar.

Og så er det historien om en helt unik udvikling og produktion af den ægte Parmigiano Reggiano i en ikke bare økologisk - men "over-økologisk" - version.

Lige uden for Bologna halvvejs mod Modena – på dét man kunne fristes til at kalde Italiens gastronomiske hovedpulsåre, som løber fra Parma over Reggio Emilia og Modena til Bologna – lige dér på denne strækning ligger et helt særligt sted, der udmærker sig med en unik tilgang til såvel innovation som tradition.

Med førnævnte steder i mente – Parma, Reggio Emilia, Modena og Bologna – har du måske allerede gættet, at vi er i ”Parmesanland”. Det er nemlig kun i dette lille område i og mellem disse byer – samt Mantova lige nord for – at den ægte Parmesanost, Parmigiano Reggiano, må og kan produceres.

Netop Parmigiano Reggiano har Bio Sant’Anna – det førnævnte helt særlige sted lige uden for Bologna – produceret siden grundlæggelsen i 1959. Små 40 år senere i 1997 blev Sant’Anna fuldt ud økologiske, og nu har de så taget det adskillige kvantespring videre og er blevet fuldt ud selvforsynende gennem hele deres produktion, som en af kun ganske ganske få producenter af Parmigiano Reggiano; OltreBio kalder de initiativet – ”mere end økologisk” kan man løst oversætte det til - og det er altså ganske unikt og specielt!

Egne marker, eget foder, egne dyr

Bio Sant’Anna ejer, bearbejder og dyrker selv det land, som giver foder til køerne. Gødningen, de bruger, kommer fra staldene og altså fra de køer, som selv lever på markerne og af foderet derfra, og dermed fuldendes en mindre cirkel i den helt store cirkel. 

Køerne er også Sant’Annas egne, så de skal ikke ud og købe mælk andetstedsfra, som langt de fleste øvrige Parmesan-producenter gør det. Sant’Anna får deres helt egen mælk fra deres helt egne køer, som lever lykkeligt og sundt, fordi deres områder og omgivelser er rene og ventillerede; de er lune og behagelige i vintermånederne og dejligt afkølede i sommermånederne. De er glade, fordi de kan komme og gå i deres stalde, som de lyster, og fordi de sover dejligt på behagelige underlag af halm og strå; de kan klø sig og børste sig, som de føler for, og de kan endda tage kolde bade og køle sig ned under de særlige brusere om sommeren. 

Den måde at behandle dyrene på er nedavlet fra generation til generation i Sant’Anna-familien, og den efterleves med største respekt, for man ved godt, at glade køer producerer den bedste mælk.

OltreBio: Det ”over-økologiske” initiativ

Et nyt produktionsanlæg blev købt og bygget i 2003 og stod klar i 2006, hvormed man moderniserede selve fremstillingen af parmesanosten. I 2018 gennemgik mejeriet endnu en ombygning og modernisering, i takt med at grundlæggernes børnebørn og oldebørn tilsluttede sig familiefirmaet, så man nu har en af de mest moderne produktioner på markedet.

Samtidig har man indgået et samarbejde med universitetet i Parma samt Centro Ricerche Produzioni Animali (Center for Research om Dyreproduktion), der har til hensigt at sikre, udvikle og styre hele produktionskæden bedst muligt; OltreBio kalder Sant’Anna det – ”mere end økologisk”.

Eget modningsanlæg og egen forpakning

Bio Sant’Anna har selvfølgelig også sit eget modningsanlæg, som støder lige op til mejeriet. Her modnes ostene tålmodigt i mørket på hylder lavet af grantræ. Temperatur og luftfugtighed overvåges konstant, og et særligt ventilationssystem sikrer, at modningsklimaet er det præcist samme for hvert eneste ostehjul, så der ingen afvigelser er.

I 2015 byggede man så endnu et nyt anlæg ved siden af mejeriet, og dette anlæg fuldender den helt store cirkel, da man nu også selv var ansvarlig for emballagedelen. 
På den måde behøver ingen ostehjul at forlade Sant'Annas område, og man sikrer dermed, at osten er så frisk som overhovedet muligt, når den er klar til salg. 

Sant'Annas produkter

Gastrobutikken

I vores webshop finder du, alt hvad et ægte gastronomisk hjerte kunne begære af sydeuropæiske specialiteter.