Shop

La Dalia

La Dalia

Producent af spansk pimentón i over 100 år

I Spanien er pimentón – røget paprika - et af køkkenets allervigtigste krydderier. Fremstillingen er fyldt med historie og stolte traditioner, der går i arv gennem flere generationer i det spanske La Vera-område, som er hjemsted for den fineste kvalitet, og hvor man også finder familiefirmaet La Dalia. Firmaet blev skabt for 100 år siden og er kendt som en af områdets allerbedste producenter.

Chorizoens sjæl

I Spanien er det lokale krydderi en væsentlig del af køkkenet, der pifter paellaen op, giver intens smag og farve til chorizoen og ofte strejfer fåreosten på tapastallerkenen. Pimentón betegnes endda af nogle som chorizoens sjæl, fordi det er en så vigtig ingrediens i den spanske nationalpølse, hvor både kødets kvalitet og det indre tæller.
Pimentón udvindes af peberfrugten, som Columbus bragte med hjem til Spanien i slutningen af 1400-tallet og præsenterede for munkene i Extremadura-provinsen. Munkene begyndte at dyrke den nye grøntsag i deres klosterhaver, og i 1700-tallet blev den udbredt til de øvrige spaniere.

Peberfrugten blev præsenteret af Colombus

Extremadura-provinsen er stadig centrum for produktionen af pimentón, og særligt La Vera har de bedste betingelser for dyrkningen, fordi området har et unikt mikroklima med hede somre, kølige vintre og en frodig jord. Derfor er La Vera kendt som stedet, hvor den fineste og bedste pimentón – der lokalt betegnes som det røde guld – fremstilles. Og det foregår stadig efter den originale metode. Her finder du ingen industrielle tørrehuse med computerstyret temperatur og luftfugtighed. Det er et håndværk, der går i arv fra generation til generation, som hos José Maria Hernandez, der driver familiefirmaet La Dalia. Firmaet blev skabt for 100 år siden og er kendt som en af områdets allerbedste producenter.

Traditionel tørring over bålet

Fra maj og frem til høsten i oktober vokser planterne på friland nær floden Tiétar i ly af Los Gredos-bjergene, der har de rette temperatur-og nedbørsforhold.  Peberfrugterne høstes og tørres ved håndkraft, og tørringen sker over et bål af steneg i hytter, hvis loft består af én stor, tæt rist 2,5 meter oppe over bålet. Peberfrugterne ligger i et meget tykt lag, og hver dag vendes de ved håndkraft, så røgen fordeles. Efter 10-15 dage har de tørret tilstrækkeligt og har fået den karakteristiske aroma fra egebrændet. Det er denne traditionelle tørringsmetode over røg, der giver paprikaen fra La Vera dens tre fundamentale karakteristika: Aroma, smag og den ensartede, dybe farve, der er glødende rød og smuk.
Efter tørringen fjernes stilken og kernerne, men nogle af kernerne lades tilbage, fordi de indeholder fedtsyrer, som giver det færdige pulver den rette, bløde konsistens. Peberfrugterne males derefter langsomt og forsigtigt på stenmøller, så der ikke opstår for høj varme, og smagen og farven bevares.

Garanti for den ægte vare

Der findes andre former for pimentón på markedet, men kvaliteten og fremstillingsprocessen i La Vera er unik. For at undgå efterligninger har pimentón de la Vera fået den beskyttede oprindelsesbetegnelse ”Denominación de Origen Protegida”, som garanterer, at produktet er dyrket efter de traditionelle metoder i det afgrænsede La Vera-område. Og som en ekstra sikkerhed for forbrugerne, godkender Reguleringsrådet hvert år høsten, og der følger et certifikat med hver eneste leverance, som garanterer produktets ægthed.

 

De tre varianter af pimentón

Pimentónen fra La Vera findes i tre varianter: Dulce (sød), Agridulce (sur/sød) og Picante (stærk), og styrken afhænger af peberfrugtens sort. For det er naturligvis ikke hvilken som helst kvabset og rødmosset peberfrugt, der får lov til at ende i de fine dåser. Sorterne er nøje udvalgt: Bola og Jaranda lægger krop til den milde pimentón. Den sur/søde pimentón er baseret på en blanding af Jaranda og Jariza, hvorimod Jeromín giver karakter til den stærke pimentón. Peberfrugterne er røde og aflange og minder om en chili i formen, undtagen sorten Bola, der er lille og buttet.

Farve, smag og sjæl til maden

Den søde pimentón kan f.eks. bruges til grillet fisk og kød og ovnbagte kartofler. Den sur/søde variant er velegnet til fusionskøkkenet, wok, kinesiske retter eller som salatdressing (olie/eddike + pimentón).
Den stærke pimentón klæder salsa, marinader og mange sammenkogte retter. Prøv f.eks. at blande den med akaciehonning og tomatketchup, tilsat lidt salt, og smør marinaden på kødet, inden du lægger det på grillen. Pimentón er en nem måde at give maden farve, smag og sjæl på. Og et strejf af guld!

Vidste du i øvrigt..
De spanske peberfrugter blev på et tidspunkt markedsført i ISO under betgenelsen “spanske sutsko”, fordi formen minder lidt om et par snabelsko. Størrelsen svarer omtrent til en størrelse 25!

Se hele vores sortiment

Gastro-shoppen

Kig og køb!

Gastro-Imports webshop